BESIX bevestigt haar rol als geprefereerde industriële partner van de overheid voor de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud op lange termijn van hun infrastructuren en gebouwen. Een voorbeeld daarvan is het Waste-to-Energy-project in Dubai, een publiek-private samenwerking (PPS) van 1,2 miljoen dollar, waarvan sinds 21 juni 2021 de financiering rond is.
Pierre Sironval, Deputy CEO van BESIX Group: "BESIX consolideert al enkele jaren haar positie als toonaangevende speler in de uitvoering van grote en ambitieuze publiek-private samenwerkingen, voornamelijk voor milieu- en infrastructuurprojecten. Jaar na jaar versterken we onze positie in dit domein in de overtuiging dat de samenwerking die we aanbieden aan de overheden een geprefereerde oplossing is voor de efficiënte uitvoering en het langetermijnbeheer van hun activa. We doen dit in het Midden-Oosten en West-Europa, en overwegen nu om naar andere regio's in de wereld uit te breiden. Onze kracht is dat we overheden in elke fase van hun project kunnen ondersteunen. Zo kunnen we financieringsoplossingen bieden, hebben we ons eigen ontwerpbureau voor het ontwerp, zijn er onze aanwervingscapaciteiten voor de bouw en, ten slotte, hebben we onze experts in exploitatie en onderhoud op lange termijn.
De afvalenergiecentrale van Dubai, een van de grootste ter wereld, wordt gebouwd in opdracht van Dubai Municipality. Het zal jaarlijks zo’n 1,9 miljoen ton vast stedelijk afval kunnen verwerken en 200 MW aan elektriciteit kunnen opwekken.
Olivier Crasson, General Manager van BESIX in het Midden-Oosten: "De afvalenergiecentrale in Dubai is een voorbeeld waar we erg trots op zijn. Samen met Dubai Municipality, Hitachi Zosen Inova en onze waardevolle mede-investeerders hebben we een van de meest ambitieuze milieuprojecten in het Midden-Oosten uitgewerkt en gerealiseerd. We hebben het ontworpen, zijn het nu aan het bouwen en gaan we het vervolgens nog 35 jaar exploïteren en onderhouden. De Financial Close, waarvoor ik in naam van BESIX alle partners wil bedanken, is een bewijs van de kwaliteit van dit project en van ons vermogen om de overheid te begeleiden als een betrouwbare en oplossingsgerichte partner op lange termijn".
Het consortium van investeerders bestaat uit toonaangevende particuliere en publieke exploitanten uit het Midden-Oosten, Azië en Europa: Dubai Holding, DUBAL Holding, ITOCHU, HZI, BESIX en Tech Group.
De investeerders voor het vreemd vermogen zijn de Japanse exportkredietinstelling Japan Bank for International Cooperation (JBIC) en de internationale geldschieters Crédit Agricole Corporate and Investment Bank, KFW IPEX-Bank GmbH, Mizuho Bank, Ltd, Siemens Bank GmbH, Société Générale, Standard Chartered Bank en Sumitomo Mitsui Banking Corporation. De Japanse exportkredietverzekeringsmaatschappij Nippon Export and Investment Insurance (NEXI) zorgde voor de verzekering van de lening.
BESIX beschikt over een portefeuille van eersteklasconcessies in transport- en mariene infrastructuur, water- en afvalverwerking en duurzame energieproductie.
In het Midden-Oosten vult het project Waste-to-Energy in Dubai BESIX’s snelgroeiende portefeuille van publiek-private samenwerkingen aan. Die portefeuille bevat onder meer de infrastructuur voor het beheer, de behandeling en de valorisatie van afvalwater in Ajman via Ajman Sewerage en in Abu Dhabi met de ISTP2-venture. Naast deze projecten is BESIX actief betrokken bij de eerste Refuse Derived Fuel-installatie in de regio in Umm Al Quwain, een zuiveringsinstallatie voor rioolslib voor de productie van duurzame energie in Ajman en een installatie voor de omzetting van stortgas in duurzame energie in Dubai.
In West-Europa staat BESIX in voor het langetermijnbeheer van sluizen, waaronder de Limmelbarrière en de Prinses Beatrixsluis in Nederland, tunnels in Amsterdam en Brussel en gebouwen, waaronder het Antwerpse politiekantoor in België.