Project Brussels, België

Trebel - Wilfried Martens gebouw

Geothermische boringen in het hart van Europa

Activiteit: Gebouwen

In samenwerking met de algemeen aannemers BESIX en Jacques Delens voerde Franki Foundations ongeziene geothermische werken uit voor de nieuwbouw van het Europees Parlement op de Trebel-site, gelegen op de hoek van de Trier- en de Belliardstraat in het centrum van Brussel.

Technische details

Geothermische boringen

  • 33 geothermische sondes
  • tot op een diepte van 250 m

Ankers

  • 100 ankers om de bestaande diepwand te ondersteunen
  • Ø 175 mm
  • 12 tot 21 m lang
  • 120 tot 330 kN trekkracht

Geheide kokerpalen

  • 200 palen als grondverbetering over een deel van het werkterrein
  • Ø 273 mm
  • 6 tot 15 m lang

BREEAM Excellent

Voor het Wilfried Martens-gebouw, dat ontworpen was om te voldoen aan de hoogste energie-efficiëntienormen (BREEAM Excellent),

boorde Franki Foundations geothermische sondes in de grond, tot 240 meter diep en verankerd in de rotsbodem. Een unicum in de  geschiedenis van de hoofstad! 
Want geothermische sondes bevinden zich normaal in de bovenste grondlagen, waarbij hun aantal toeneemt als er meer calorieën vereist zijn. Maar in dit geval was de beschikbare oppervlakte beperkt (3.000 m²), waardoor de sondes dieper moesten zitten om te kunnen voorzien in de verwarmings- en koelingsbehoeften van het toekomstige gebouw.

Het geothermische systeem zorgt voor verwarming van het gebouw in de winter en koeling in de zomer, wat een uiterst efficiënte energiebalans oplevert. 

Blind boren

“Dit was geen eenvoudig project”, zegt Project Manager Dimitri Timbremont.

“Op zo'n diepte hadden we geen gedetailleerd plan van de ondergrond. Bijgevolg was de opstart een hele uitdaging omdat we de boormethodes tijdens het boren zelf moesten verfijnen. En we kwamen regelmatig voor verrassingen te staan. Dit project was echter heel interessant voor ons en we hebben veel ervaring in geothermisch boren opgedaan, een activiteit die we in de toekomst gaan uitbreiden aangezien het in nauw verband staat met onze standaardactiviteit van diepfunderingen.

Samen met de Zwitserse partner Augsburger slaagde het Franki-team erin om zijn boortechnieken aan de bodemgesteldheid aan te passen en op die manier met goed resultaat zo diep als nodig te boren.

Projectinformatie

Projectnaam

Trebel - Wilfried Martens gebouw

Categorie

Overheid, Cultureel en Religieus, Kantoren

Techniques

Geothermie

Contracttype

Build

Locatie

Brussels, België

Stakeholder(s)

Franki Foundations

Opdrachtgever

BESIX, Jacques Delens

Bouwperiode

2014 - 2014

Architect

Jaspers Eyers & Partners


Member of logo