Project Namur, België

Confluence project

Funderingen en archeologie

Activiteit: Gebouwen
Deel op:  

Technische details

Palenwand

  • Gemaakt van 272 secans boorpalen van grote diameter,
  • 286 lineaire meter,
  • Ø 1300 mm,
  • 14 m lang

Beton geprefabriceerde kolom in boorpaal

  • 35 st.,
  • Ø 1800 mm,
  • 15 m lang

Hard werk en strikte timing

De ondergrond van deze werf bestaat uit schist dat onder andere hard kwarts bevat. Het was dan ook niet eenvoudig om palen met grote diameter in de grond te boren. En soms moesten we zelfs een micropaalmachine inzetten om het harde gesteente te verbrijzelen alvorens we de boringen konden voortzetten.

Een andere bijzonderheid van dit project is de aanwezigheid van archeologen. Om ze meer tijd te geven voor hun opgravingen installeerden we geprefabriceerde betonnen pijlers die later zullen dienstdoen als steunpijlers voor de parking. Dankzij deze methode (bekend onder de naam “Stross-methode”) is het mogelijk om tegelijkertijd boven (bouw) en onder (archeologisch onderzoek) de funderingsplaat te werken.

10.000 jaar geschiedenis onder de zon

Het afgelopen jaar, en ook nog dit jaar, hebben 30 archeologen elke dag op deze werf van Le Grognon opgravingen gedaan om overblijfselen van meer dan 6.000 jaar geschiedenis bloot te leggen en te conserveren: huizen, grotten, Romeinse stadswallen, tempels, straten…; elke laag legt een andere eeuw bloot. Sommige specialisten denken zelfs dat er resten uit het mesolithicum (8500 jaar voor Christus) te vinden zijn.

Iedereen kan hun opgravingen en vondsten volgen op de officiële website van Agence wallonne du Patrimoine: http://lampspw.wallonie.be/dgo4/site_grognon/

Het Confluence-project

Voor zover de Namenaars zich kunnen herinneren is de buurt van Le Grognon altijd een werf geweest. Maar nu, zo'n 50 jaar nadat de laatste huizen zijn verdwenen, komt er schot in de zaak: het Confluence-project zal binnenkort vaste vorm aannemen.

Een ondergrondse, 4 verdiepingen tellende parking, een passiefgebouw met restaurant en een Living Lab, en groenzones voor ontspanning zullen aan de samenvloeiing van de Maas en de Samber verrijzen.

Ernaast komt een nieuwe fiets- en voetgangersbrug die het Confluence-gebouw verbindt met het centrum van Jambes, op de andere oever van de Maas.

Projectinformatie

Projectnaam

Confluence project

Categorie

Parkings, Commercieel

Techniques

Palenwand, Boorpaal van grote diameter onder voorlopig voorbuis

Contracttype

Build

Locatie

Namur, België

Opdrachtgever

THV Degraeve - Nonet

Bouwperiode

2017 - 2018

Architect

3XN & BeeArchtichect

Totale waarde

€ 2 miljoen

Confluence project (illustratie: Duchêne - Degraeve - Nonet)

Installatie van een geprefabriceerde kolom

Het Waals Parlement

Gelijkaardige projecten

Deel op:  
Member of logo