Project Brussels, België

BruCity - funderingen

Diepfunderingen voor het nieuwe administratieve centrum van de Stad Brussel

Activiteit: Gebouwen

In opdracht van AG Real Estate heeft Franki Foundations als hoofdaannemer de funderingen voor het nieuwe administratieve centrum van de Stad Brussel uitgevoerd. Een duurzaam gericht project dat met 37.000 m² aan kantoren en een ondergrondse parkeergarage van 4 verdiepingen de emblematische Parking 58 in het centrum van de hoofdstad vervangt.

Technische eigenschappen

Vernageling van de bestaande buitenmuur

  • 80 nagels, Ø 130 mm, 16 m lang

Bouwput met waterkerende omranding m.b.v. een diepwand

  • 7.500 m²
  • 400 lineaire meters
  • 50 panelen
  • 600 mm wanddikte

Ankers

  • 115 ankers
  • 1.000 kN trekkracht

Stempels

  • 32.6 m lang
  • Ø 1016 mm x 20 mm

Trekpalen

 

Een omvangrijk project

Na voorbereidende vernageling om de stabiliteit van de bestaande buitenmuur (de oude “Mur des Halles”) te beveiligen, realiseerde Franki Foundations een 400 lopende meter diepwand uit die de muren van de toekomstige parkeergarage vormen.

Het bijzondere aan dit project, naast het aantal toegepaste technieken zoals grondnagels, grondankers, een diepwand en grondverdringende Atlas palen, was het gebruik van stempels ter ondersteuning van de wanden van de bouwput vóór en tijdens de plaatsing van de bodemplaat. Deze stalen stempelbuizen, voorzien van hydraulische vijzels en een monitoringsysteem, maken het mogelijk om tussenbermen en waterdichtheidsproblemen bij het plaatsen van ankers onder het grondwater te vermijden, zoals oorspronkelijk gepland. 
De voordelen? De aanwending van stempels is aangewezen bij onderschoeiing van uitgravingen in een zeer dichte stedelijke omgeving. Daarnaast verminderen stempels het risico op waterdichtheidsproblemen bij het plaatsen van ankers vanaf een niveau onder het grondwater. Tot slot maken ze een aanpak in fasen mogelijk, waarbij de grondwerken samen met een aantal civieltechnische bouwwerken worden uitgevoerd (zie ons artikel hierover).

Begin 2020 heeft Franki Foundations de bouwopdracht aan de opdrachtgever opgeleverd, in de overtuiging een gefundeerd en duurzaam kunstwerk te hebben  voltooid.

 
Franki Foundations heeft voor ons ambitieus project dankzij een klantgerichte attitude met een innovatieve combinatie van uitvoeringstechnieken bewezen uiterst professioneel te zijn in het implementeren van een operationele, planmatige en financiële evenwichtige oplossing.

Philippe MONSEREZ
Chief Design & Build Officer AG Real Estate

Projectinformatie

Projectnaam

BruCity - funderingen

Categorie

Parkings, Overheid, Cultureel en Religieus

Techniques

Diepwand (slibwand), Atlas schroefpaal, Grondankers en nagels

Contracttype

Design & Build

Locatie

Brussels, België

Opdrachtgever

AG Real Estate

Bouwperiode

2018 - 2020

Totale waarde

€ 6 miljoen

Contract signed

Project illustration by AG Real Estate

Nails in Le Mur des Halles

First wall panel

Work site overview

First struts

Students visit

Under the struts

Concrete slab

Diaphragm wall

Work site - copyright Make Me

Demantling last strut

Gelijkaardige projecten


Member of logo